ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pełnoziarniste pierogi z jagodami

Pełnoziarniste pierogi z jagodami

Written By Zapachy Kuchni on czwartek, 25 sierpnia 2016 | 08:00


























Kto ma ochotę na pyszną rozkosz podniebienia ? Dla chętnych polecam słodki posiłek w postaci pełnoziarnistych pierogów z jagodami. 
Standardowo cukier zamieniamy na ksylitol/stewię, a mąkę wybieramy jedynie żytnią/pełnoziarnistą. 
Gotowe polewam jogurtem naturalnym. Całość ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje. 
Życzę smacznego !

Składniki:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1 szklanka
  • Ciepła woda- 0,5 szklanki
  • Mąka- na podsypanie 50g
  • Jagody- ok 300g
  • Ksylitol-2-3 łyżeczki

Przepis:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. 
Jagody mieszamy z ksylitolem.
Na każde koło dajemy łyżeczkę jagód i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-5 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

100g pierogów dostarcza około:
B-5,2 g  T-1,3 g  W-33,3 g  E- 151 kcal  WW-3


SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. Uwielbiam takie pierożki, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne, na mące orkiszowej i zawsze wychodzą perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń