ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pełnoziarniste uszka z grzybami

Pełnoziarniste uszka z grzybami

Written By Zapachy Kuchni on piątek, 30 listopada 2018 | 08:45

























Święta tuż tuż także dlatego już przygotowałam dla Was banalny przepis na pełnoziarniste uszka z grzybami. Podstawowym przepis na ciasto znajdziecie również w pozostałych moich przepisach z pierogami, a farsz jest tak dziecinnie prosty w wykonaniu, że poradzi sobie z nim na pewno każdy.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 2 szklanki
  • Mąka pszenna -4 łyżki
  • Woda
Farsz:
  • Pieczarki- 500g
  • Przyprawa warzywna
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej 

Przepis:
Farsz:
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na drobne paski i podsmażamy na oleju. Na koniec przyprawiamy do smaku.

Ciasto: 
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów,a następnie łączymy boki pieroga. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.


100g pierogów dostarcza około:
B-6 g  T-1,3 g  W-25,5 g  E- 131,8 kcal  WW-2,5


SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz