- Dorsz lub mintaj- 1/4 kg
- Marchew- ok. 40g
- Pietruszka korzeń- ok. 40g
- Pietruszka nać- ok.18g
- Jajko- 1 sztuka
- Bułka tarta- 2 łyżki
- Mąka- 3 łyżki
- Pieprz
- Sól
- Majeranek
- Przyprawa do ryb
Przepis:
Rybę rozmrozić, wypłukać, usunąć ości i "porwać" na małe kawałki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, nać pietruszki pokroić drobno. Wszystko wrzucić do miski, dodać jajka, mąkę , bułkę tartą i przyprawy- wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu z obu stron.
Z przepisu wyszło 9 placuszków.
Jedna porcja placuszków (4 sztuki) dostarcza:
B-9,5g T-2,5g W- 33 g E- 196 kcal WW- 3
dawno nie robiłam kotlecików rybnych, Twój wpis zdecydowanie mnie zachęcił do nadrobienia zaległości :)
OdpowiedzUsuń