Uwielbiam domowe buraczki jako dodatek do obiadu dlatego latem przygotowuję przetwory z nich, by móc się nimi delektować zimą. Przepis jest banalnie prosty i wykorzystywany u mnie w rodzinie od pokoleń.
Składniki:
- Buraki- 5 kg
- Czosnek - 2 ząbki
- Cebula- 2 duże sztuki
- Chrzan - 4 łyżki
Zalewa:
- Woda -1 litr
- Ocet - 1/2 litra
- Cukier - 1 szklanka
- Sól - 2 łyżki
- Goździki - 4 sztuki
Przepis:
1. Buraki ugotować i zetrzeć na tarce.
2. Zalewę zagotować, dodać drobno posiekany czosnek, cebule pokrojoną w kosteczkę i chrzan. Na końcu dodać buraki i ponownie gotować. Zdjąć z ognia i zostawić na 12 godzin w garnku. Po tym czasie buraki umieścić w słoikach i pasteryzować przez 7-10 minut.
Chyba nigdy nie robiłam takich buraczków :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń