Na pierwszy rzut poszły wegańskie pierogi z tofu wędzonym POLSOJA, które z pewnością zasmakują nie tylko smakoszom kuchni wegańskiej.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
- Ciepła woda- 0,5-1 szklanki
- Mąka- na podsypanie 50g
- Tofu wędzone POLSOJA- 200g
- Szpinak mrożony- 250g
- Sok z cytryny- 2 łyżki
- Przyprawa ziołowa
- Pieprz
Przepis:
Farsz: Szpinak smażymy na patelni, aż do odparowania wody. Tofu kruszymy i skraplamy cytryną- odstawiamy na jakiś czas na bok. Następnie łączymy ze szpinakiem i doprawiamy do smaku.
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy około łyżeczki farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
100g pierogów dostarcza około:
B-8 g T-3,2 g W-2,15 g E- 134 kcal WW-2
0 komentarze :
Prześlij komentarz