Majowe obiady dostarczające 500 kcal kończymy piersią faszerowaną szpinakiem, w otoczeniu ryżu brązowego i mizerii.
Każdy dietetyk dostrzeże, że w tym zestawieniu posiłku jest typowy błąd koloru- dlatego by nie raziło nikogo w oczy proponuję zamianę ogórka na pomidora.
Składniki:
- Pierś z kurczaka- ok. 350g
- Musztarda- 4 łyżeczki
- Jogurt naturalny- 200 ml
- Pieprz
- Sól
- Szpinak baby- 100g
- Margaryna- 5g
- Ryż brązowy- 2/3 woreczka
- Ogórek- 300g
- Olej- ok. 5 ml
Przepis:
Szpinak oczyścić, poddusić na patelni z margaryną, dodać pieprz.
Kurczaka oczyścić, wysmarować musztardą i zostawić na pół godziny. Następnie wbić w środek piersi nóż (od góry) i wyciąć dziurę w środku. Napełnić szpinakiem fileta z kurczaka.
Kurczaka obtoczyć w dwóch łyżeczkach jogurtu naturalnego i musztardy. Podlać kilkoma kroplami oleju. Posypać przyprawami i piec w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 stopni.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Ogórka zetrzeć na tarce, dodać pozostały jogurt, sól i pieprz.
Jedna porcja obiadu dostarcza około:
B-48 g T-10 g W-60 g E- 500 kcal WW-6
Jedna porcja kurczaka dostarcza około:
B-9 g T-2 g W-27 g E- 159 kcal WW-3
0 komentarze :
Prześlij komentarz