Jak co poniedziałek mam dla Was obiad, który zawiera tylko 500 kcal. Dziś na talerzu króluje delikatny pstrąg łososiowy, który skradł moje serce i w ostatnim czasie dosyć często raduje moje podniebienie.
Pamiętajcie by spożywać ryby minimum raz w tygodniu, a najlepiej 2 razy. Są one źródłem cennych kwasów omega-3 takich jak kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), białka pełnowartościowego, jak również witamin i składników mineranych.
Składniki:
- Pstrąg tęczowy łososiowy- 400g
- Kasza pszenna pęczak- 100g
- Pomidor- 200g
- Ogórek konserwowy- 200g
- Cytryna
- Jarzynka bez soli
- Bazylia
- Koperek
- Papryka ostra
Przepis:
Pstrąga oczyścić, posypać przyprawami i drobno pokrojonym koperkiem, skropić cytryna i zostawić na pół godziny.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Pstrąga gotować na parze około 20 minut. Podawać z warzywami.
Wartość energetyczna porcji obiadu (w przybliżeniu):
B-43g T-20 g W-44 g E- 500 kcal WW-4
0 komentarze :
Prześlij komentarz