Home
»
ciekawostki dietetyczne
»
JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je
JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je
Written By Zapachywkuchni on środa, 11 stycznia 2017 | 10:15
JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je
Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Roślina ta pochodzi z krajów azjatyckich, gdzie jest wykorzystywana już od ponad 2500 lat.
Jest cennym źródłem białka, który zawiera 18 aminokwasów, witamin, składników mineralnych, polifenoli oraz karotenoidów (zeaksantyna i luteina- wpływające korzystnie na wzrok
Bardzo cennym składnikiem zawartym w goji jest LBP czyli bioaktywny kompleks polisacharydów. Według badań LBP hamuje wzrost komórek nowotworowych, spowalnia proces starzenia, podnosi odporność, poprawia wychwyt glukozy oraz wrażliwość tkanek na insulinę.
Należy pamiętać, że➡ 100g jagód goji dostarcza ➡aż 370 kcal.
Można go stosować jako dodatek do jogurtów, sałatek owocowych, ciastek itp.
0 komentarze :
Prześlij komentarz