Racuchy to jeden z moich ulubionych dań, który spożywam w momencie kiedy dopada mnie ochota na coś słodkiego. Jabłka same w sobie są słodkie w związku z czym nie potrzeba już dodatkowych substancji słodzących.
Przepis dostałam od swojej mamy, więc zawsze wychodzą idealnie !
Takie racuchy będą ciekawym zamiennikiem pączka w tłusty czwartek :P
Składniki:
- Jabłko- 200g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 250g
- Mleko 1,5%- 250ml
- Jajko- 1 sztuka
- Drożdże świeże- 50g
- Cukier- 1 łyżeczka
- Sól- szczypta
- Olej kokosowy- 30 ml
Przepis:
1. Mleko chwilę podgrzać, wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Jabłko obrać, wydrążyć i pokroić w paski.
Racuchy to mój comfort food - mamusiowe najlepsze!;)
OdpowiedzUsuńWersja pełnoziarnista orkiszowa i jeszcze na oleju kokosowym to zdecydowanie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuń