Ostatnio przyrządzam ją w postaci pasty na kanapki. Dlatego zachęcam każdego komu przejadła się tradycyjna wędlina czy ser do wykonywania różnego rodzaju past. Od pewnego czasu dzielę się właśnie z Wami moimi pomysłami na pasty, które są naprawdę pysze i banalne w przygotowaniu.
Składniki:
- Wątróbka- 250g
- Jajka- 2 sztuki
- Cebula-50g
- Szczypiorek
- Sól
- Pieprz
- Bulion warzywny- 500ml
- Mleko
Przepis:
Wątróbkę wypłukać i zostawić zalane mlekiem na pół godziny. Po tym czasie oczyścić i wypłukać. Gotować 10 minut w bulionie warzywnym. Jajka ugotować na twardo. Następnie wszystkie składniki ze sobą zmiksować i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Szczypior pokroić i posypać nim wierzch kanapek.
100g pasty dostarcza około:
B-15 g T-6 g W-1,8 g E- 121,5 kcal WW-0,2
taka pasta zawsze towarzyszyła mi przy moich problemach z anemią. Jest pyszna, zwłąszcza z dużą ilością pietruszki :)
OdpowiedzUsuń