ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Syjamska potrawka

Syjamska potrawka

Written By Zapachy Kuchni on środa, 27 maja 2015 | 07:00

























Syjamska potrawka to danie, którego nauczyła mnie moja dawna współlokatorka również dietetyczka. Potrawa jest bardzo pyszna, ja ją podaję z ziemniakami, ale równie dobrze można użyć ryżu. 
Musicie koniecznie wypróbować ten przepis, ja się zakochałam w tej potrawie i z tego względu często gości u mnie na stole :)


Składniki:
  • Marchew- 2 duże sztuki (180g)
  • Groszek konserwowy- 1 puszka
  • Masło- 1 łyżka (10g)
  • Pierś z kurczaka- 400g
  • Mąka pszenna- 1-2 łyżki (10-20g) do zagęszczenia potrawy, 100g do obtoczenia kurczaka
  • Łyżeczka cukru (5 g)
  • Szczypta soli

Przepis:
1. Marchewki pokroić w kostkę, wrzucić  do garnka, zalać gorącą wodą tak aby przykrywała marchewkę na 2 cm . Dodać łyżkę masła, sól , cukier i gotować aż warzywa zmiękną.

2.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w mące . Podsmażyć mięso na patelni.

3. Gdy marchewki będą miękkie dodać do nich puszkę osączonego groszku konserwowego i podsmażone wcześniej mięso. Wszystko razem gotować do zagęszczenia potrawy. Zagęścić mąką z wodą.

4. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.


Mięso przed obtoczeniem w mącę można posypać ulubionymi przyprawami .

Z przepisu wyjdą 4 porcje.


Jedna porcja dostarcza:


B-30g  T-4 g  W- 43,5g E- 400kcal  WW- 4

SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. Muszę wypróbować to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham połączenie marchwi z groszkiem, ale z kurczakiem w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz wypróbować, gdyż jest to bardzo pyszne połączenie :)

      Usuń