ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Bułeczki śniadaniowe pszenno-żytnie ze słonecznikiem

Bułeczki śniadaniowe pszenno-żytnie ze słonecznikiem

Written By Zapachy Kuchni on wtorek, 23 czerwca 2015 | 07:00





























Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza nam energii na cały dzień dlatego powinno być pełnowartościowe. W skład śniadania powinny wchodzić białka, tłuszcze i węglowodany. 
Polecam Wam na śniadanie bułeczki pszenno- żytnie, które dostarczają dużo składników mineranych i błonnika pokarmowego (więcej niż pieczywo jasne). 
Wykonane przeze mnie bułeczki mają chrupiąca skórkę pokrytą ziarnami słonecznika.

Składniki:
  • Mąka żytnia razowa -120g (1 szklanka)
  • Mąka pszenna- 240g ( 1,5 szklanki)
  • Ciepła woda- 1 szklanka
  • Mleko ciepłe- 0,5 szklanki
  • Cukier- łyżeczka
  • Sól- szczypta
  • Słonecznik- 4 łyżki do ciasta i łyżka na podsypanie wierzchu
  • Drożdże- 20g

Przepis:
1. Drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić na 20 minut  do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu wsypać mąkę, słonecznik i dolać resztę wody, wyrobić ciasto, które należy odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Blachę wyłożyć papierem i posypać mąką, wyrabiać w rękach kulki z ciasta, wzdłóż każdego zrobić nożem lekkie wgłębienie. Bułki posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Odstawić na godzinę. 
3. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jedna bułeczka dostarcza:


B-6,4 g T-3,8 g W-36,6g E- 195,3 kcal WW-3,5
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :