ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Tort truskawkowo-kremowy

Tort truskawkowo-kremowy

Written By Zapachy Kuchni on niedziela, 14 czerwca 2015 | 11:47



























Z okazji rocznicy mojego związku upiekłam pyszny tort truskawkowy, niestety nie jest on dietetyczny, a wręcz przeciwnie jest to smaczna bomba kaloryczna, ale czego się nie robi dla swojego mężczyzny, który uwielbia takie słodkości ! :)

Składniki:
Biszkopt:
  • Jajka- 4 sztuki
  • Mąka pszenna- 4 łyżki
  • Cukier- 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia- 1.5 łyżeczki
Krem:
  • Śmietana 30%- 330 ml
  • Mascarpone- 250g
  • Cukier puder- 4 łyżeczki
  • Truskawki- 250g
Dodatkowo do dekoracji :
  • Truskawki-250g
  • Wiórki kokosowe- 3 łyżki

Przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać cukier- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
Ciasto przeciąć na pół, dolną część posmarować kremem i ułożyć na nim połówki truskawek. Przykryć górną częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem. Truskawki poprzecinać wzdłuż w paski, którymi następnie należy wyłożyć wierzch ciasta dookoła. Boki tortu posmarować masą śmietanową i posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić w lodówce. 






















Milion Smaków Truskawek - druga edycjaWiosenne słodkości!
SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :