ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...

Racuchy z truskawkami

Written By Zapachy Kuchni on czwartek, 11 czerwca 2015 | 07:00


























Sezon truskawkowy ruszył pełną parą, na blogach kulinarnych znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem truskawek. 
Ja dziś postanowiłam je dodać do moich ulubionych racuchów ! Przepis jest prosty i pochodzi z "przepiśnika" mojej mamy.

Składniki:
  • Truskawki- 300g
  • Mąka pszenna- 250g
  • Mleko- 250ml
  • Jajko- 1 sztuka
  • Drożdze instant- 1 opakowanie 
  • Cukier- 1 łyżeczka
  • Sól- szczypta


Przepis:
1. Mleko chwilę podgrzać, wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju, nakładać po łyżce ciasta na patelnię, a na nie pokrojone w paski truskawki, które następnie należy przykryć ciastem. Smażyć z obu stron. 


Jeden racuch dostarcza:

B-5,3 g T-1,8 g W-28,5g E- 146 kcal WW-3


Wiosenne słodkości!Milion Smaków Truskawek - druga edycja
SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. kiedys robilam racuchy serowe z truskawkami i byly pyszne wiec i w tej wersji beda smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, idealne weekendowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rachy, ale moje ulubione są z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń