ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 19 października 2015 | 07:30




























Dziś mam dla Was przepis na banalnie prosty chleb drożdżowy. Do jego sporządzenia potrzebujecie tylko 6 składników. Dodatkowo możecie dodać ziarna np. słonecznika, dyni itp. Mój chleb był wypiekany dosyć późno i jak się okazało niestety w moich zapasach ziarna już się skończyły. Zatem musiałam obejść się bez nich. Natomiast ich dodatek wzbogaci pieczywo w błonnik pokarmowy.

Składniki:
  • Mąka pełnoziarnista/orkiszowa - 2 szklanki
  • Drożdże- 1/2 opakowania (50g)
  • Ciepła woda- 1 szklanka
  • Sól- szczypta
  • Cukier- 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy- 2 łyżki

Przepis:
1.Z drożdży, połowy szklanki wody, cukru, soli i 3 łyżek mąki przygotować zaczyn. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać 
2.Blachę posmarować tłuszczem i obsypać mąką, wlać ciasto, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. 
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 65 minut.


SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz