Składniki:
Ciasto ptysiowe:
Nadzienie:
Przepis:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1/3 szklanki (40g)
- Mleko- 70ml
- Masło- 30g
- Jajko- 1 sztuka
- Esencja waniliowa- 3 krople
Nadzienie:
- Budyń waniliowy bez cukru- 1 opakowanie
- Mleko 1,5%- 250ml
- Ksylitol- 2 łyżki lub 2 łyżeczki stewii
Przepis:
1. Mleko zagotować z masłem i esencją waniliową. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Połączyć składniki i postawić na ogniu, mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie masę zmiksować z jajkiem. Szprycę nadziewać ciastem i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Powinno wyjść około 6 ptysi.
2. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Połowę mleka zagotować z ksylitolem, pozostałą część wymieszać z budyniem. Do gotującego mleka wlać budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia
4. Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.
2. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Połowę mleka zagotować z ksylitolem, pozostałą część wymieszać z budyniem. Do gotującego mleka wlać budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia
4. Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.
Jeden ptyś dostarcza:
B-2,7 g T-5,7 g W-8,3 g E- 110 kcal WW-1
jakie pysności :)
OdpowiedzUsuńPróbuję sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz jadłam ptysie i nie mogę... Ale teraz nabrałam ochoty!
OdpowiedzUsuńNa pewno wkrótce wyprobuję! Z domowym kremem budyniowym... mniam!
OdpowiedzUsuń