ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Dietetyczne mini ptysie (orkiszowe) z kremem budyniowym

Dietetyczne mini ptysie (orkiszowe) z kremem budyniowym

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 26 października 2015 | 07:00



Kto nie lubi słodyczy ? chyba nie znajdą się tu tacy ;) Każdy czasem ma chwilę słabości na słodkie łakocie. Ważne by w takich momentach sięgać po zdrowsze/lepsze zamienniki. Ja dziś przygotowałam dietetyczne ptysie. Od tradycyjnych z bitą śmietaną różnią się wykorzystaniem mniejszej ilości tłuszczu, nadzieniem, mąką oraz substancją słodzącą. Zwykle używany cukier zamieniłam na ksylitol, który posiada zdecydowanie mnie kcal, mąkę pszenną na orkiszową- dzięki czemu deser zawiera trochę więcej błonnika pokarmowego, natomiast bitą śmietanę zastąpiłam kremem budyniowym bez cukru. Dzięki tym zamianom ograniczyłam kalorie, cukry proste oraz tłuszcze.

Składniki:
Ciasto ptysiowe:
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1/3 szklanki (40g)
  • Mleko- 70ml
  • Masło- 30g
  • Jajko- 1 sztuka
  • Esencja waniliowa- 3 krople 

Nadzienie:
  • Budyń waniliowy bez cukru- 1 opakowanie
  • Mleko 1,5%- 250ml
  • Ksylitol- 2 łyżki lub 2 łyżeczki stewii

Przepis:
1. Mleko zagotować z masłem i esencją waniliową. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Połączyć składniki i postawić na ogniu, mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie masę zmiksować z jajkiem. Szprycę nadziewać ciastem i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Powinno wyjść około 6 ptysi.
2. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Połowę mleka zagotować z ksylitolem, pozostałą część wymieszać z budyniem. Do gotującego mleka wlać budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia
4. Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.


Jeden ptyś  dostarcza:
B-2,7 g  T-5,7 g  W-8,3 g  E- 110 kcal  WW-1


SHARE

About Zapachy Kuchni

3 komentarze :

  1. Próbuję sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz jadłam ptysie i nie mogę... Ale teraz nabrałam ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wkrótce wyprobuję! Z domowym kremem budyniowym... mniam!

    OdpowiedzUsuń