ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...

Sałatka z pieca

Written By Zapachy Kuchni on czwartek, 1 października 2015 | 09:22



























Sałatka z pieca to zapiekanka i sałatka w jednym. Jest to danie, które po wystudzeniu można wykorzystać jako sałatkę, a zaraz po wyjęciu z pieca/piekarnika jako obiad. 

Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty-200g
  • Ser mozzarella- 2 kulki (250g)
  • Filet z kurczaka - 300g
  • Wędlina drobiowa- 100 g
  • Brokuł- 1/2 sztuki
  • Pomidor- 1 średni
  • Cebula- 1/2 sztuki
  • Jogurt naturalny- 185g
  • Czosnek- 3 ząbki
  • Majonez- 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
  • Oliwa z oliwek

Przepis:
1. Kurczaka pokroić w kosteczkę , oprószyć przyprawą i podsmażyć na patelni teflonowej.
2. Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie około 8 minut.
3. Pomidora, cebulę i wędlinę pokroić w kostkę. Makaron ugotować al dente.
4. Cebulkę zeszklić na patelni.

5. Przygotować sos czosnkowy -czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do miseczki do której należy dodać przyprawy, jogurt naturalny i majonez. Wymieszać wszystko razem. 
6. Naczynie żaroodporne wyłożyć wymieszanymi ze sobą składnikami, polać sosem, przykryć plastrami mozzarelli. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 stopni. 


Jedna porcja sałatki dostarcza (1/3 całości):
B-60 g  T-25,6 g  W- 59 g  E- 701 kcal  WW-6



SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz