ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Tofurnik czekoladowy (z czekoladą)

Tofurnik czekoladowy (z czekoladą)

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 30 listopada 2015 | 07:30



Tofurnik to wegańska forma sernika. Natomiast moja wersja jest wegetariańska. Wykorzystane przeze mnie herbatniki można zastąpić płatkami owsianymi i suszonymi owocami, a czekoladę karobem czy kakao. Dzięku czemu otrzymamy tofurnik wegański. 

Składniki:
  • Bio tofu naturalne POLSOJA- 3 opakowania po 220g
  • Kakao/Czekolada gorzka 90%- 50g
  • Cytryna- 1 sztuka
  • Mleko kokosowe- 200ml 
  • Ksylitol- 4 łyżeczki
  • Agar/żelatyna- 4 łyżeczki
  • Orzechy- 2 garście
  • Herbatniki pełnoziarniste- 100g
  • Masło orzechowe- 2,5 łyżki

Przepis:
1. Herbatniki pokruszyć wałkiem i połaczyć z masłem orzechowym.
Tortownice wyłożyć papierem, a następnie masą herbatnikową.
2. Tofu naturalne POLSOJA odsączyć z wody, pokruszyć w misce, wlać sok z cytryny- zmiksować na gładką masę.
3. Mleko kokosowe zagotować z czekoladą, żelatyną i ksylitolem. Zdjąć z ognia wystudzić i wymieszać z masą tofu.
4. Masę tofu wlać do tortownicy. Wierzch posypać czekoladą i orzechami. Chłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.


100g tofurnika dostarcza:
B-4,6 g  T-9,7 g  W-14,4 g  E- 299 kcal  WW-1,5




SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :

  1. Jezeli smakuje tak jak wyglada to z checia zjadlabym kawalek!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie smacznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń