ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Domowa szynka na kanapki

Domowa szynka na kanapki

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 11 kwietnia 2016 | 07:00

























Przepis na tę pyszną wędlinę dostałam od mojej mamy (w jej przepiśniku znajduje się wiele ciekawych dań). Sposób jej wykonania jest banalnie prosty. 
Przygotowywanie wyrobów mięsnych w domu ma wiele zalet. Po pierwsze to my sami decydujemy co do niej dodamy, dzięki czemu nie będzie posiadała niepożądanych substancji. 
Po drugie (moim zdaniem) jest o wiele smaczniejsza niż te zakupione w sklepach, a po trzecie przygotowywanie czegoś zdrowego samemu sprawia ogromną radość  !
Tę pieczeń można wykorzystać jako mięso do kanapek lub do II dania.

Składniki:
  • Szynka - 1 kg w jednym kawałku
  • Sól czosnkowa- około 2-3 łyżeczek
  • Papryka- łyżeczka
  • Majeranek- 1-2 łyżeczki
  • Olej-ok. 60 ml

Przepis:
Szynkę natrzeć przyprawami, polać olejem i zostawić na noc/dzień w lodówce. Przewrócić na drugą stronę 1-2 razy. Piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. 
Ps: By była bardziej soczysta należy podlewać ją wodą w czasie pieczenia.

Kawałek szynki dostarcza :
B-6,8g  T-1,4 g  W- 4,4g  E- 55,5 kcal  WW- 0,5 


SHARE

About Zapachy Kuchni

5 komentarze :

  1. zjadłabym kawałek takiego mięska

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa szyneczka najlepsza :-) też robię sama :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wychodzę z założenia, że wszystko wykonane samemu jest pyszniejsze i na pewno zdrowsze ;)

      Usuń
  3. Wygląda super :) Ja też wolę takie rzeczy zrobić sama i wtedy wiem, co jem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym, takie mięsko jest najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń