ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Nuggetsy z kurczaka w słoneczniku

Nuggetsy z kurczaka w słoneczniku

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 4 kwietnia 2016 | 07:30


Tradycyjne nuggetsy ze względu na panierkę i smażenie w głębokim oleju posiadają sporą ilość tłuszczu dlatego mam lepszą propozycję. By ograniczyć tłuszcz można je panierować w słoneczniku i upiec w piekarniku. Jest to lepsza i zdrowsza alternatywa, a również ciekawe połączenie smakowe. 

Składniki:

  • Filet z kurczaka- 300g
  • Słonecznik-150g
  • Jajko- 1 sztuka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka
  • Zioła prowansalskie 

Przepis:

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obsypać przyprawami. W rozkuconym jajku należy zamoczyć kawałki kurczaka, a następnie panierować w słoneczniku. Ułożyć na blaszce, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

100g nuggetsów dostarcza:
B-21,8 g  T-15 g  W-7,4 g  E- 244,
 kcal  WW-1
SHARE

About Zapachy Kuchni

2 komentarze :

  1. Super pomysł na pyszne kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej panierki jeszcze nie widziałam, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń