ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pierś musztardowo-jogurtowa faszerowana szpinakiem

Pierś musztardowo-jogurtowa faszerowana szpinakiem

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 30 maja 2016 | 07:30


Majowe obiady dostarczające 500 kcal kończymy piersią faszerowaną szpinakiem, w otoczeniu ryżu brązowego i mizerii. 
Każdy dietetyk dostrzeże, że w tym zestawieniu posiłku jest typowy błąd koloru- dlatego by nie raziło nikogo w oczy proponuję zamianę ogórka na pomidora.

Składniki:
  • Pierś z kurczaka- ok. 350g
  • Musztarda- 4 łyżeczki 
  • Jogurt naturalny- 200 ml
  • Pieprz
  • Sól
  • Szpinak baby- 100g
  • Margaryna- 5g
  • Ryż brązowy- 2/3 woreczka
  • Ogórek- 300g
  • Olej- ok. 5 ml

Przepis:
Szpinak oczyścić, poddusić na patelni z margaryną, dodać pieprz.
Kurczaka oczyścić, wysmarować musztardą i zostawić na pół godziny. Następnie wbić w środek piersi nóż  (od góry) i wyciąć dziurę w środku. Napełnić szpinakiem fileta z kurczaka. 
Kurczaka obtoczyć w dwóch łyżeczkach jogurtu naturalnego i musztardy. Podlać kilkoma kroplami oleju. Posypać przyprawami i piec w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 stopni.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. 
Ogórka zetrzeć na tarce, dodać pozostały jogurt, sól i pieprz.


Jedna porcja obiadu dostarcza około:

B-48 g  T-10 g  W-60 g  E- 500 kcal  WW-6

Jedna porcja kurczaka dostarcza około:
B-9 g  T-2 g  W-27 g  E- 159 kcal  WW-3


SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz