ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem

Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 20 czerwca 2016 | 10:00

























Zapiekanka w moim odczuciu to danie, które można sporządzić ze wszystkiego. Dziś moje popisowe danie na właśnie taką potrawę. Jak zwykle danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Z przepisu wyjdą 4 porcje obiadowe. 

Składniki:
  • Bakłażan- 240g
  • Cebula- 1 sztuka
  • Pomidor- 1 duży
  • Filet z kurczaka- 300g
  • Mozzarella- 250g
  • Makaron pełnoziarnisty- 2 garście ok. 90g
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
Sos beszamelowy:
  • Masło- 50 g
  • Mleko 1,5%- 2 szklanki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
  • Sól 
  • pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Przepis:
1. Bakłażana opłukać i pokroić na krążki, które następnie należy posolić z obu stron- odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, opłukać i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą, cebulę pokroić na piórka- smażyć razem max. 5 minut. 
2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki. 
3. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko energicznie mieszając. Na samym końcu dodać przyprawy.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego kolejno położyć, makaron, pomidory, kurczaka, bakłażana. Wszystko polać sosem. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli. 
5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut.

Jedna porcja dostarcza około:
B-4,5 g  T-24,5 g  W-36,8 g  E- 518,3 kcal WW-4
SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz