ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Zupa z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki

Written By Zapachy Kuchni on czwartek, 27 października 2016 | 08:30



























Jeśli mowa o zupach to mam do nich dwie lewe ręce dlatego często ich gotowanie zlecam innym :D W moim wykonaniu można posmakować wyłącznie banalne przepisy. Jednym z nich jest właśnie krem z gruszki i pietruszki. Trochę odbiega od tradycyjnej zupy, gdyż ma słodkawy posmak. Natomiast mam nadzieję, że posmakuje odkrywcom nowych smaków !
Ps: Z przepisu wyjdą 3 porcje. Można podawać z grzankami.

Składniki:

  • Gruszka- 3 sztuki 
  • Pietruszka korzeń- 3 sztuki
  • Pietruszka nać- do posypania
  • Bulion warzywny- szklanka
  • Tymianek
  • Pieprz
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa
  • Masło- 1 łyżka
  • Cebula- pół sztuki ok. 50g
  • Olej rzepakowy

Przepis:
1. Pietruszkę i gruszkę obrać. Połówkę pietruszki pokroić w plastry resztę wraz z gruszką pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w paski, zeszklić w garnku dodać rozdrobnione składniki. Gotować wraz z bulionem, aż do miękkości. Na końcu doprawić i zmiksować.
2. Plastry pietruszki podpiec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze około 100 stopni, aż do zarumienienia. Udekorować wierzch zupy chipsami z pietruszki.

Jedna porcja dostarcza:
B- 2,6 g  T-4,33 g  W-21 g  E-112  kcal  WW- 2 
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :

  1. Uwielbiamy takie przepisy!!! Mniam! Zapraszamy do nas na www.kcalmar.com :)

    OdpowiedzUsuń