ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Brownie fasolowe z rumem (bezglutenowe, bez cukru, wegetariańskie)

Brownie fasolowe z rumem (bezglutenowe, bez cukru, wegetariańskie)

Written By Zapachy Kuchni on czwartek, 10 listopada 2016 | 08:00


























Ciasto bez mąki ?! oj tak ! Różne opinie słyszałam o cieście z fasoli dlatego dość dużo czasu zajęło mi jego przygotowanie. Oczywiście mój wypiek zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Ciasto jest dosyć wilgotne, lekkie, a zarazem bardzo smaczne. Nie wyczuwa się posmaku fasoli, lecz czekoladę. Takie innowacyjne ciasto ma wiele zalet. Jest pozbawione cukru, które wykluczamy w diecie z powodów zdrowotnych. Nie posiada glutenu, którego ograniczenie, a nawet wykluczenie z diety stało się ostatnio dosyć modne i nie zawsze uzasadnione. Ponadto nie jest tak kaloryczne jak ciasta znajdujące się w cukierniach.
Gorąco polecam ! 

Składniki:
  • Fasola czerwona z puszki- 2 puszki
  • Kakao- 6 łyżek 
  • Ksylitol- 5-6 łyżeczek
  • Jajka- 4 sztuki
  • Daktyle suszone- 50g
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Rum- 75ml
  • Jogurt naturalny- 2 łyżki 
  • Masło klarowane- 2 łyżki
  • Banan- 1 sztuka

Przepis:

Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą kilkakrotnie, zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jaja, banana, kakao, proszek pieczenia, jogurt naturalny i ksylitol- całość zmiksować. Pod koniec dodać masło i rum. Daktyle drobno pokroić i wsypać do ciasta, całość wymieszać łyżką.
Formę do pieczenia (wymiary 21*21)  wyłożyć papierem i wlać gotowe ciasto. Piec w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 150 stopni.


Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:
B-2,6 g T-4,5 g W-15,3 g E-108,4  kcal WW- 1,5
SHARE

About Zapachy Kuchni

10 komentarze :

  1. Póki co jakoś nie mogę zmusić się do wrzucenia fasoli i czekolady do jednej michy, ale chyba powinnam się jednak przekonać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Olgo miałam ten sam dylemat, ale pewnego dnia moja pacjentka przyniosła właśnie te ciasto do spróbowania ;) było tak pyszne, że w końcu sama je upiekłam i to była dobra decyzja ;) !

      Usuń
  2. W tym tygodniu kupiłam puszkę fasoli, bo zawsze czytając przepisy mi jej brakuje i pewnie niedługo jakiś eksperyment i u mnie się pojawi :) A brownie wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje bardzo ;) mam nadzieję, że Pani potrawa będzie równie apetyczna ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast ksylitolu mogę dodać zwykły cukier??ten ksylitol jest drogi w sklepach a szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jak najbardziej można dodać zwykły cukier, natomiast zwiększy to kaloryczność ciasta ;) pozdrawiam ;)

      Usuń
  5. Witam
    A a na jaka blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Pani Basiu ciasto jest wykonane na blaszce o wymiarach około 21*21 ;) pozdrawiam

      Usuń
  6. ciasto mi nie uroslo, wyszedl kluch. Co zle zrobilam?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie, ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak ;/ mi zawsze wychodzi idealnie, moim pacjentom oraz znajomym również. Ciasto mocno wysokie nie wyrośnie, ale kluch nie powinien wyjść.

    OdpowiedzUsuń