ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Murzynek świąteczny z mąki pełnoziarnistej, bez cukru

Murzynek świąteczny z mąki pełnoziarnistej, bez cukru

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 5 grudnia 2016 | 08:47

























Święta to czas, który spędzamy z najbliższymi. Chwile spędzone w kuchni od zawsze powoduje u mnie uśmiech. Natomiast z niecierpliwością nie mogę się doczekać pichcenia pysznych, świątecznych ciast w mamusiowej kuchni. 
Bardzo lubię przygotowywać świąteczne wypieki, gdyż w mojej kuchni unosi się w tedy zapachy świąt. Powoduje on, że czuję się jak małe dziecko czekające na gwiazdkę, beztrosko, a zarazem radośnie. 

Pragnę się z Wami podzielić ciastem, które uwielbiałam jeść w swoim rodzinnym domu. Oczywiście ciasto jest zmodyfikowane bym mogła swobodnie się nim zajadać ;) 


Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista typ 1850- 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna typ 650 - 1 szklanka
  • Mleko 1,5%- 1 szklanka
  • Masło klarowane/olej- ok. 60g
  • Dżem nisko słodzony lub 100% czarna porzeczka- 1 słoik
  • Przyprawa do piernika -1 sztuka
  • Soda oczyszczona- 2 łyżeczki
  • Ksylitol- 1/2 szklanki
  • Jajka- 3 sztuki
  • Kakao- 2 łyżki

Polewa:
  • Gorzka czekolada z żurawiną- 80g
  • Mleko 1,5%- 8 łyżek
  • Posypka arachidowa prażona delecta- 30g
  • Posypka karmel decorada delecta- 20g 

Przepis:

1. Jaja ubić z ksylitolem, dodać tłuszcz, mleko dalej ubijać. Następnie dodać przyprawę do piernika, mąkę, kakao, sodę dalej ubijać. Na samym końcu należy dodać dżem- zmiksować i odstawić.
2. Prostokątną formę o wymiarach około 24*37 wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Gotowe ciasto wlać do formy. Odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
3. W garnku roztopić czekoladę wraz z mlekiem. Polać wystudzone ciasto polewą, a na wierzch posypać ją orzeszkami i karmelem.


100g ciasta dostarcza :
B-6,4 g T-5,6 g W-33,8 g E-197,8  kcal WW- 4































































Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!
SHARE

About Zapachy Kuchni

6 komentarze :

  1. ile tego dżemu??ile gram do ciasta?i jaki polecasz dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dodać dżem lub powidła z czarnej porzeczki. Natomiast jeśli chodzi o gramaturę to około 220g (1 słoiczek) ;) pozdrawiam

      Usuń
  2. Pięknie wyrosło i do tego pełnoziarniste :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ;) niestety trochę zwykłej mąki trzeba dodać bo bez niej nie byłoby tego efektu ;) Natomiast sama nie spodziewałam się, że wyrośnie tak ładnie ;)

      Usuń
  3. Wygląda mega apetycznie. Dziękuję za modyfikację, właśnie ułatwiłaś mi obliczanki a w zasadzie wyręczyłaś. A blaszkę miałaś taką ok. 24*37 cm czy też mniejszą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blacha miała mniej więcej właśnie takie wymiary ;) zwykła, duża i prostokątna ;D

      Usuń