ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Czy słyszeliście już o MŁODYM JĘCZMIENIU ?

Czy słyszeliście już o MŁODYM JĘCZMIENIU ?

Written By Zapachy Kuchni on środa, 28 grudnia 2016 | 08:00























Czy słyszeliście już o młodym jęczmieniu ?

Zielony jęczmień jest idealnym źródłem witamin, składników mineralnych min. wapnia, żelaza, cynku oraz magnezu. W swoim składzie zawiera dużo witaminy C (więcej niż cytryna), beta-karotenu (zawartość jest większa niż w marchewce), aminokwasów egzogennych oraz błonnika pokarmowego.
Posiada działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe.

Przez wzgląd na dużą zawartość błonnika pokarmowego jest stosowany w kuracjach odchudzających, gdyż przyśpiesza pasaż jelitowy, pobudza metabolizm. Ogranicza wchłanianie cukrów oraz cholesterolu dlatego można go stosować u chorych z cukrzycą oraz starających się obniżyć poziom cholesterolu we krwi

Na półkach sklepowych możemy znaleźć 2 formy jęczmienia:

  • sproszkowanego soku, który powstaje poprzez wyciśnięcie z soku, a następnie suszenie pod ciśnieniem w niskiej temperaturze (dochodzi tu do odparowania wody)- ta technika pozwala zachować wszystkie cenne właściwości młodego jęczmienia.
  • rozdrobnionej trawy jęczmiennej powstaje poprzez suszenie w wysokiej temperaturze, wówczas składniki odżywcze ulegają utlenieniu co skutkuje zmniejszeniem jego wartości odżywczej.

Zachęcam do stosowania go jako dodatek do koktajli, owsianek lub sałatek owocowych z jogurtem.
SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz