ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Mini burgery z mąki pełnoziarnistej- FIT

Mini burgery z mąki pełnoziarnistej- FIT

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 16 stycznia 2017 | 08:00

























Przed nami okres zabaw i spotkań towarzyskich czyli karnawał. Mam dla Was dziś rewelacyjną przekąskę, którą z pewnością zaskoczycie swoich gości. Mini burgery to przegryzka, która dostarcza zdecydowanie mniej kalorii niż zakupiona w fast food'ach. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt zadowoli każdego ;)

Składniki:

Bułeczki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 szklanki
  • Mąka pszenna- 1 szklanka
  • Mleko 1,5%- pół szklanki
  • Ciepła woda- pół szklanki
  • Cukier- łyżeczka
  • Olej kokosowy- 50g
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Bazylia

Burgery:
  • Jajko- 1 sztuka
  • Siemię lniane- 1 łyżka
  • Mięso mielone - wołowe/ z kurczaka/ z indyka- 500g
  • Cebula- 1 sztuka
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Papryka ostra
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pomidor
  • Ogórek 
  • Sałata

Przepis:

Bułeczki:
Mleko i wodę podgrzać, olej roztopić i ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże dodać cukier, sól, płyny i  2 łyżki mąki. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do każdej foremki włożyć niewielką kulkę ciasta około 1/2 wielkości foremki. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Z przepisu wyjdą około 22 sztuki.
Burgery:
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć,  w misce mięso wymieszać z przyprawami, siemieniem, jajkiem i cebulką.  Formować małe burgery, które następnie ułożyć na blaszce i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze około 180 stopni.
Bułeczki przeciąć na pół.  Na dolną część położyć plaster ogórka, następnie burgera, pomidora i sałatę przykryć górną częścią bułki. W środek burgera wbić wykałaczkę.

Jeden mini burger dostarcza:
B- 7,4 g  T-3,4 g  W-12,2 g  E-108,2  kcal  WW- 1 
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :