ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » O spirulinie słów kilka

O spirulinie słów kilka

Written By Zapachy Kuchni on środa, 1 lutego 2017 | 10:11





























Kto próbował już SPIRULINY ?


Spirulina czyli zielono-niebieska alga morska z grupy nicieni. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Dlatego jest dobrym zamiennikiem mięsa. Często stosowany u osób będących na dietach wegetariańskich/wegańskich. 

Dodatkowym atutem jest tutaj wysoka zawartość witaminy B12 , oraz żelaza, których to niedobory często obserwuje się u osób nie jedzących mięsa/produktów pochodzenia zwierzęcego. 
Ta roślina odznacza się dużą ilością cennych składników odżywczych. 
Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy (składnik pomocny w walce z wolnymi rodnikami czyli substancjami, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm). 
Cenne źródło beta-karotenu, którego jest znacznie więcej niż w marchewce, powszechnie uważanej za doskonałe źródło prowitaminy A. 

Ponadto spirulina: 


  • redukuje poziom cholesterolu (kwas gamma-linolenowy- GLA), 
  • dzięki dużej zawartości witamin z grupy B redukuje poziom stresu i niepokoju, 
  • kontroluje apetyt (fenyloalanina), 
  • wzmacnia odporność, 
  • pomaga zwiększyć libido, 
  • ma działanie przeciwstarzeniowe 
  • oraz zwalcza infekcje. 


Na pólkach sklepowych możemy ją znaleźć w formie tabletek lub sproszkowanej.
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :

  1. Ja jeszcze nie próbowałam, ale trochę mnie odstrasza :D chyba najprędzej spróbuję w wersji tabletkowanej.

    OdpowiedzUsuń