ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Komosa ryżowa, co to jest ? i czy warto ją jeść ?

Komosa ryżowa, co to jest ? i czy warto ją jeść ?

Written By Zapachy Kuchni on środa, 8 lutego 2017 | 18:04


Kto już próbował KOMOSY RYŻOWEJ?🍚

Komosa ryżowa, quinoa lub ryż peruwiański to ziarna o kremowym/brązowym kolorze, o lekko słodkim smaku. 
Nie posiadają glutenu, który w ostatnim czasie jest dosyć kontrowersyjny.
Zawarte w nim saponiny działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.
Są źródłem flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne (chronią przed atakiem wolnych rodników-substancji szkodliwych wytwarzanych w organizmie) .
Quinoa dostarcza białka pełnowartościowego czyli takiego, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (organizm ich nie wytwarza dlatego trzeba je dostarczyć wraz z dietą). Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone, które przyczyniają się do redukcji poziomu cholesterolu LDL.
Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG-35) oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, komosa jest zalecana dla osób chorujących na cukrzycę.
Można ją spożywać jako zamiennik ziemniaków lub ryżu.


SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :

  1. Ja bardzo lubię, chociaż jem zdecydowanie zbyt rzadko. Płatki z quinoa też są świetne, bo wystarczy je zalać mlekiem, odczekać i śniadanie gotowe ;)

    OdpowiedzUsuń