ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Placki z cukinii z pastą twarogowo-szczypiorkową

Placki z cukinii z pastą twarogowo-szczypiorkową

Written By Zapachy Kuchni on środa, 19 kwietnia 2017 | 07:00


Sezon na cukinię uważam za otwarty ! 
Rozpoczynam od wegetariańskich placuszków z dodatkiem twarożku. Bardzo pyszne i jak zwykle -banalne danie ! Wystarczy zmieszać składniki, usmażyć i gotowe. 
Szybko i prosto i przyjemnie !

Składniki:

  • Cukinia- 1 większa sztuka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 1-2 łyżki
  • Otręby pszenne- 1 łyżka
  • Jajko- 2 sztuki
  • Sól 
  • Pieprz
  • Koperek
  • Twaróg- 250g
  • Mleko- 1 łyżka
  • Szczypiorek- 1 pęk
Przepis:
1. Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Koperek posiekać i wsypać do cukinii. Dodać jajka, przyprawy, mąkę, otręby- wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej z obu stron na złoty kolor.

2. Szczypiorek drobno pokroić, a następnie wymieszać z twarogiem, dodać 1 łyżkę mleka i doprawić solą i pieprzem.
3. Na gotowe placuszki nakładać po łyżce pasty, a wierzch posypać pokrojonym szczypiorkiem.


100g placuszków dostarcza około:
B-11,4 g  T-2,3 g  W-7 g  E- 90 kcal WW-0,5
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :