ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Odrywane bułeczki z kremowym szpinakiem

Odrywane bułeczki z kremowym szpinakiem

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 10 kwietnia 2017 | 08:36


Dziś mam dla Was propozycję na trochę inne bułki, a mianowicie nadziewane kremowym szpinakiem. Można je spożywać samodzielnie lub z dodatkami. 

Składniki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna tortowa- 0,5 szklanki
  • Mleko 1,5%- 1 szklanka
  • Drożdże- 20g
  • Cukier- łyżeczka
  • Sól- niecała łyżeczka
  • Papryka słodka
  • Zioła prowansalskie 
  • Masło kokosowe roztopione- 1 łyżka
Farsz:
  • Szpinak- 300g
  • Serek śmietankowy typu "almette"- 2 duże łyżki
  • Pieprz
Dodatkowo:
  • Szczypiorek
  • Jajko- 1 sztuka

Przepis:
1.Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. W misce pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, mleko i 2 łyżeczki mąki- wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wsypać pozostałe składniki i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 część, każdą rozwałkować na mniej więcej równe prostokąty o grubości pół centymetra-odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. 
2.Szpinak smażyć na patelni, aż do odparowania wody, a następnie dodać serek i przyprawy.
3. Na cieście w dwóch rzędach położyć po łyżce farszu zostawiając przerwy. Następnie przykryć drugą częścią ciasta. Zgnieść palcem ciasto by zrobiły się widoczne przerwy pomiędzy bułeczkami.
4. Jajko utrzeć z pokrojonym szczypiorkiem, a następnie posmarować nim wierzch ciasta.
5. Piec w piekarniku około 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni.

Jedna bułeczka dostarcza około:
B-4,4 g  T-3 g  W-21,2 g  E- 117,7kcal  WW-2


SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :