ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Mini torciki bez cukru z borówkami

Mini torciki bez cukru z borówkami

Written By Zapachy Kuchni on niedziela, 27 sierpnia 2017 | 08:00


























Kto z Was od czasu do czasu nie miewa ochoty na słodkie ? Zapewne tylko nieliczni by się zgłosili. Te pytanie bardzo często zadaje na różnych prelekcjach i uwierzcie mi podczas 3-letniej pracy w gabinecie na takich pogadankach zgłosiło mi się zaledwie kilka osób. Można je wyliczyć na palcach jednej ręki. 

Niestety cukier działa na nas w sposób uzależniający. Jemy jeden kawałek czekolady, ale po chwili nasz organizm woła o kolejny i kolejny, i tak w koło macieja. Dzieje się tak dlatego, że słodycze dostarczają nam dużo hormonu szczęścia czyli serotoniny. Dzięki czemu czujemy się zadowoleni, szczęśliwi, ale jest to chwilowe zaspokojenie naszych potrzeb, które bardzo szybko spada. Wówczas ponownie nasz organizm domaga się dostarczenia cukrów prostych szybko wchłanialnych jakimi są np. słodycze. 

Ja w takich sytuacjach pozwalam sobie na coś słodkiego, ale korzystam z własnych wypieków/wyrobów. Wykorzystuję produkty, które mimo, że są słodkiego nie podnoszą, aż tak poziomu glukozy we krwi jak wspomniany cukier. 
Bardzo często możecie znaleźć w moich deserach ksylitol, a ostatnio nawet erytrol- choć do niego puki co mam mieszane uczucia.

Składniki:
Ciasto:
  • Jajka- 4 sztuki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 4 łyżki
  • Ksylitol- 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia- 1.5 łyżeczki
Krem:
  • Borówki- 250g
  • Mascarpone-250g
  • Śmietana 30%- 180ml
  • Ksylitol- 2-3 łyżki

Przepis:
Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać ksylitol- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować margaryną. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem:
3. Śmietanę ubić z ksylitolem, dodawać stopniowo mascarpone i miksować.
4. Ciasto przeciąć na pół, z każdej części wykrajać szklanką koła. 
5. Dolne części posmarować kremem i ułożyć na nich borówki. Przykryć górną częścią ciasta, które następnie należy posmarować kremem i udekorować borówkami. 6. Pozostałości biszkoptu można pokruszyć w małej foremce np. na babeczki i postępować analogicznie jak w przypadku wykrojonych kół.
6. Całość schłodzić w lodówce. 

Jeden torcik dostarcza około:
B-6,4 g  T-22,6 g  W-16,8 g  E- 280 kcal  WW-1,5







































#MyVictorinox 

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!




SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz