ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pasta z wątróbki

Pasta z wątróbki

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 11 września 2017 | 08:00




Często spotykam się z niechęcią do podrobów natomiast osobiście uwielbiam wątróbkę ! Jak wszyscy wiedzą jest to doskonałe źródło żelaza, cynku witaminy A oraz z grupy B, białka pełnowartościowego.

Ostatnio przyrządzam ją w postaci pasty na kanapki. Dlatego zachęcam każdego komu przejadła się tradycyjna wędlina czy ser do wykonywania różnego rodzaju past. Od pewnego czasu dzielę się właśnie z Wami moimi pomysłami na pasty, które są naprawdę pysze i banalne w przygotowaniu. 

Składniki:
  • Wątróbka- 250g
  • Jajka- 2 sztuki
  • Cebula-50g
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion warzywny- 500ml
  • Mleko

Przepis: 
Wątróbkę wypłukać i zostawić zalane mlekiem na pół godziny. Po tym czasie oczyścić  i wypłukać. Gotować 10 minut w bulionie warzywnym. Jajka ugotować na twardo. Następnie wszystkie składniki ze sobą zmiksować i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym. 
Szczypior pokroić i posypać nim wierzch kanapek.


100g pasty dostarcza około:
B-15 g  T-6 g  W-1,8 g  E- 121,5 kcal WW-0,2
SHARE

About Zapachy Kuchni

1 komentarze :

  1. taka pasta zawsze towarzyszyła mi przy moich problemach z anemią. Jest pyszna, zwłąszcza z dużą ilością pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń