ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » , » Bułeczki pełnoziarniste

Bułeczki pełnoziarniste

Written By Zapachy Kuchni on czwartek, 16 sierpnia 2018 | 07:00



























Świeże, poranne i chrupiące bułeczki kto ich nie lubi ? a może by tak upiec je w swoim domowym zaciszu ?
My uwielbiamy zapach domowego pieczywa, który unosi się w mieszkaniu, a jeszcze bardziej odpowiada nam smak bułek pieczonych w naszym piekarniku. 
Wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego, tak naprawdę wystarczą tylko chęci i oczywiście czas. 
Gwarantuję Wam wielką satysfakcję podczas jedzenia pieczywa wykonanego samemu, a zarazem nieziemski smak. 

Składniki:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista  335g (2,5 szklanki)
  • Mąka pszenna- 240g ( 1,5 szklanki)
  • Ciepła woda- 1 szklanka
  • Cukier- łyżeczka
  • Drożdże- 33g - 1/3 opakowania
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka ostra
  • Bazylia

Przepis:

1. Drożdże, cukier, sól, olej oraz 3 łyżki mąki wymieszać z ciepłą wodą. Rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu wsypać mąkę, przyprawy- wyrobić ciasto, które należy odstawić na  40 minut do wyrośnięcia.

2. Blachę wyłożyć papierem i podsypać mąką. 
Z ciasta wyrabiać w rękach kulki i położyć na blaszce. Odstawić na godzinę. Przykryć ściereczką. 

3. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.


Z przepisu wychodzi około 8 bułek.


Jedna bułeczka dostarcza:

B-8 g T-7,5 g W-41,4 g E- 2052,3 kcal WW-4

SHARE

About Zapachy Kuchni

0 komentarze :

Prześlij komentarz