Świeże, poranne i chrupiące bułeczki kto ich nie lubi ? a może by tak upiec je w swoim domowym zaciszu ?
My uwielbiamy zapach domowego pieczywa, który unosi się w mieszkaniu, a jeszcze bardziej odpowiada nam smak bułek pieczonych w naszym piekarniku.
Wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego, tak naprawdę wystarczą tylko chęci i oczywiście czas.
Gwarantuję Wam wielką satysfakcję podczas jedzenia pieczywa wykonanego samemu, a zarazem nieziemski smak.
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 335g (2,5 szklanki)
- Mąka pszenna- 240g ( 1,5 szklanki)
- Ciepła woda- 1 szklanka
- Cukier- łyżeczka
- Drożdże- 33g - 1/3 opakowania
- Olej rzepakowy - 5 łyżek
- Sól
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- Papryka ostra
- Bazylia
Przepis:
1. Drożdże, cukier, sól, olej oraz 3 łyżki mąki wymieszać z ciepłą wodą. Rozczyn odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu wsypać mąkę, przyprawy- wyrobić ciasto, które należy odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Blachę wyłożyć papierem i podsypać mąką.
Z ciasta wyrabiać w rękach kulki i położyć na blaszce. Odstawić na godzinę. Przykryć ściereczką.
3. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Z przepisu wychodzi około 8 bułek.
Jedna bułeczka dostarcza:
0 komentarze :
Prześlij komentarz