Moja połówka twierdzi, że "obiad bez mięsa to nie obiad !", ale po spróbowaniu tych zielonych, wegetariańskich placuszków o dziwo nie było marudzenia przy stole, a wręcz przeciwnie. Wychwalania tego dania nie było końca :D
Dlatego mogę spokojnie powiedzieć, że taka potrawa posmakuje nawet mięsożercom !
Składniki:
- Ryż- 1 woreczek
- Szpinak mrożony- 200g
- Jajko- 1 sztuka
- Mąka pełnoziarnista- 2 łyżki
- Czosnek- 3 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatałowa
- Oregano
- Bazylia
Przepis :
Ryż ugotować z sola (pół łyżeczki)- wystudzić.
Szpinak rozmrozić, czosnek przecisnać przez praskę. Szpinak podsmażyć na patelni teflonowej, tak by woda odparowała. Dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
Do ryżu dodać szpinak, jajko i mąkę- wszystko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej z obu stron.
Jedna porcja zawiera :
B-18g T- 16 g W-65g E- 461 kcal WW- 6,5
świetne, zielone placuszki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są bardzo pyszne :D
UsuńSzpinak! To musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuń