Sos czosnkowy to często używamy dodatek do pizzy, sałatek, przekąsek, mięs itp. Jest produkowany głównie na bazie śmietany i majonezu. By ograniczyć tłuszcz i kalorie zastosowałam zamiennik w postaci jogurtu naturalnego.
Składniki:
- Jogurt naturalny- 6-8 łyżek (150-200ml)
- Majonez-1 łyżka
- Czosnek- 5 ząbków
- Sól
- Pieprz
Przepis:
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i wrzucić do miseczki, dodać przyprawy i jogurt naturalny- wymieszać.
250 ml sosu dostarcza :
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i wrzucić do miseczki, dodać przyprawy i jogurt naturalny- wymieszać.
250 ml sosu dostarcza :
Robię prawie taki sam ^^ ale, żeby nie był taki biały (Chłopak mógłby pomylić z jogurtem do płatków) dodaję koperek :D
OdpowiedzUsuńCiekawa nutka zielonego smaku ^^
heheh :D
Usuń