Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza nam energii na cały dzień dlatego powinno być pełnowartościowe. W skład śniadania powinny wchodzić białka, tłuszcze i węglowodany.
Polecam Wam na śniadanie bułeczki pszenno- żytnie, które dostarczają dużo składników mineranych i błonnika pokarmowego (więcej niż pieczywo jasne).
Wykonane przeze mnie bułeczki mają chrupiąca skórkę pokrytą ziarnami słonecznika.
Składniki:
- Mąka żytnia razowa -120g (1 szklanka)
- Mąka pszenna- 240g ( 1,5 szklanki)
- Ciepła woda- 1 szklanka
- Mleko ciepłe- 0,5 szklanki
- Cukier- łyżeczka
- Sól- szczypta
- Słonecznik- 4 łyżki do ciasta i łyżka na podsypanie wierzchu
- Drożdże- 20g
Przepis:
1. Drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka. Rozczyn odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu wsypać mąkę, słonecznik i dolać resztę wody, wyrobić ciasto, które należy odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Blachę wyłożyć papierem i posypać mąką, wyrabiać w rękach kulki z ciasta, wzdłóż każdego zrobić nożem lekkie wgłębienie. Bułki posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Odstawić na godzinę.
3. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Jedna bułeczka dostarcza:
Nigdy nie piekłam bułek :)
OdpowiedzUsuń