Domowe lody w porównaniu do tych zakupionych w sklepach nie posiadają takich dodatków jak:
- guma guar- naturalny zagęszczać i stabilizator, który może powodować reakcje alergiczne
- syrop glukozowo-fruktozowy, który blokuje leptynę przez co ciągle czujemy się głodni
- mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych- emulgatory i stabilizatory nadające lodom puszystą konsystencję
- karagen czyli substancję zageszczającą, która może działać przeczyszczająco
- substancje barwiące i nadające smak.
Zamiana śmietany mlekiem znacznie ograniczy zawartość tłuszczu w spożywanych lodach. Lody na bazie śmietanki posiadają około 160 kcal natomiast te skomponowane z mleka około 120 kcal.
Lody mają konsystencję kremową, nie posiadają grudek i są bardzo smaczne. Można je jeść odrazu po przygotowaniu, natomiast jak dla mnie lepiej je jeszcze dodatkowo zmrozić, gdyż będą w tedy twardsze.
Składniki:
- Mleko lub śmietana 30% - 330 ml
- Żółtko jaj- 2 sztuki (przy zastosowaniu śmietany)
- Cukierki krówki- 10 sztuk
- Mleko- 100ml
Przepis:
Krówki pokruszyć i roztopić w rondelku z mlekiem na małym ogniu, ciągle mieszając, wystudzić.
Żółtka ubić lekko. Do automatu wlać wszystkie składniki i włączyć urządzenie unold model 48806 na 50 minut.
Czy można jakoś zastąpić automat mikserem?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam wykonać tych lodów mikserem, ale widziałam przepis, w którym ubijało się śmietanę, schładzało, następnie mieszało się śmietanę z zmiksowanym żółtkiem i pozostałymi składnikami, a następnie masę się mroziło.
UsuńMniam, uwielbiam domowe lody :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię lody :)
OdpowiedzUsuń