Sezon truskawkowy ruszył pełną parą, na blogach kulinarnych znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem truskawek.
Ja dziś postanowiłam je dodać do moich ulubionych racuchów ! Przepis jest prosty i pochodzi z "przepiśnika" mojej mamy.
Składniki:
- Truskawki- 300g
 - Mąka pszenna- 250g
 - Mleko- 250ml
 - Jajko- 1 sztuka
 - Drożdze instant- 1 opakowanie
 - Cukier- 1 łyżeczka
 - Sól- szczypta
 
Przepis:
1. Mleko chwilę podgrzać, wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju, nakładać po łyżce ciasta na patelnię, a na nie pokrojone w paski truskawki, które następnie należy przykryć ciastem. Smażyć z obu stron.
Jeden racuch dostarcza:

kiedys robilam racuchy serowe z truskawkami i byly pyszne wiec i w tej wersji beda smaczne :)
OdpowiedzUsuńPycha, idealne weekendowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rachy, ale moje ulubione są z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń