Sezon truskawkowy ruszył pełną parą, na blogach kulinarnych znajdziecie mnóstwo przepisów z wykorzystaniem truskawek.
Ja dziś postanowiłam je dodać do moich ulubionych racuchów ! Przepis jest prosty i pochodzi z "przepiśnika" mojej mamy.
Składniki:
- Truskawki- 300g
- Mąka pszenna- 250g
- Mleko- 250ml
- Jajko- 1 sztuka
- Drożdze instant- 1 opakowanie
- Cukier- 1 łyżeczka
- Sól- szczypta
Przepis:
1. Mleko chwilę podgrzać, wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju, nakładać po łyżce ciasta na patelnię, a na nie pokrojone w paski truskawki, które następnie należy przykryć ciastem. Smażyć z obu stron.
Jeden racuch dostarcza:
kiedys robilam racuchy serowe z truskawkami i byly pyszne wiec i w tej wersji beda smaczne :)
OdpowiedzUsuńPycha, idealne weekendowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rachy, ale moje ulubione są z jabłkami :)
OdpowiedzUsuń