Cukinia to warzywo lekkostrawne o łagodnym smaku, w którym nie odkładają się metale ciężkie. W swoim składzie zawiera żelazo, magnez, potas oraz witaminy B1, A, C, K, PP
Dziś mam dla Was przepis na cukinię nadziewaną mięsem, ryżem i pomidorami.
Składniki:
- Cukinia- 2 sztuki ok. 1kg
- Pomidory z puszki- 1 puszka
- Ryż brązowy - 1 woreczek
- Cebula- 1 duża sztuka
- Filet z kurczaka mielony- 400g
- Sól
- Pieprz
- Bazylia
- Papryka słodka
Przepis:
1. Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć z niej pestki.
2. Ryż ugotować z lekko osoloną wodą.
3. Kurczaka podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić razem z mięsem. Następnie dodać pomidory z puszki. Doprawić do smaku.
4. Gotowy farsz wymieszać z ryżem i nadziać nim cukinię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Jedna porcja cukinii (2 połówki) nadziewanej dostarcza:
0 komentarze :
Prześlij komentarz