To właśnie latem warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Te dobrodziejstwa lata zawsze chomikuję w słoikach żeby móc się nimi zajadać zimą.
W tym roku zaczęłam od ogórków, które przyrządzam na różne sposoby- kiszone, w occie, z curry czy właśnie sałatkę ogórkową, której przepisem się dziś z Wami podzielę ;)
Składniki:
- Ogórki- 4 kg
- Marchewka- 400 g
- Cebula- 200g
- Czosnek - 1 duża sztuka
- Pietruszka nać- garść drobno posiekanej
Zalewa:
- Olej - 1 szklanka
- Ocet- 1/2 szklanki
- Cukier- 3 łyżki
- Sól-3 łyżki
- Pieprz- 1 łyżka
Przepis:
1. Ogórki pokroić w paski, cebulę w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce. Połączyć z resztą składników.
Odstawić na godzinę. Po tym czasie włożyć do słoików i pasteryzować przez 6-10 minut od chwili zagotowania.
0 komentarze :
Prześlij komentarz