Od pewnego czasu cukier stał się moim wrogiem numer 1.
Po dłuższym detoxie słodyczowym dopadła mnie w końcu nieunikniona ochota na coś słodkiego, postanowiłam oszukać mój apetyt czymś jakże podobnym, a innym.
Wykorzystałam stary przepis z lat dzieciństwa, który przerobiłam na zdrowszą wersje. Mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wykluczyłam dodatek cukru.
Jako dodatek do ciasteczek najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany jabłek :D
Taka zdrowsza alternatywa słodyczy z pewnością spodoba się osobom dbającym o swoją sylwetkę, ale również sprawdzi się idealnie jako przekąska do pracy/szkoły/bądź do kawy.
Składniki:
- Maka z pełnego przemiału- 2 szklanki
- Ser twarogowy-200g
- Jogurt naturalny- 2 łyżki
- Margaryna/masło-60g
- Jabłka- 2 sztuki
- Cynamon
Z mąki, margaryny, jogurtu i sera wyrobić ciasto. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę posypać cynamonem. Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich położyć kawałki jabłka, zawinąć końcówki do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Z przepisu wyjdą około 24 ciasteczka.
Jedno ciastko dostarcza:
B-3,3 g T-2,3 g W- 8,4 g E- 67 kcal WW-1
wyglądają niesamowicie <3
OdpowiedzUsuńW wersji tradycyjnej Babcia takie robiła, pycha!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Dbający o zdrowie konieczne zrezygnujcie z margaryny (tak już na zawsze). Do ciast TYLKO masło.
OdpowiedzUsuńPodgrzany tłuszcz roślinny (margaryny i oleje) wydziela wolne rodniki, które są toksyczne dla organizmu.
Witam,ciasto wyszło mi bardzo suche. Nie wiem czy ulepie z tego ciastko. A co z jogurtem ? Jest w składnikach,a brak w przepisie.
OdpowiedzUsuńWitam ;) jogurt należy dodać do ciasta, faktycznie umknął mi gdzieś w poście, ale już to poprawiłam- dziękuje za czujność! Jeżeli ciasto wychodzi zbyt suche to należy dodać trochę więcej jogurtu lub sera. Do ciastek najlepiej użyć sera, który jest dość wilgotny-przez co łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami. Pozdrawiam ;)
Usuń