Sałatka z pieca to zapiekanka i sałatka w jednym. Jest to danie, które po wystudzeniu można wykorzystać jako sałatkę, a zaraz po wyjęciu z pieca/piekarnika jako obiad.
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty-200g
 - Ser mozzarella- 2 kulki (250g)
 - Filet z kurczaka - 300g
 - Wędlina drobiowa- 100 g
 - Brokuł- 1/2 sztuki
 - Pomidor- 1 średni
 - Cebula- 1/2 sztuki
 - Jogurt naturalny- 185g
 - Czosnek- 3 ząbki
 - Majonez- 1 łyżka
 - Sól
 - Pieprz
 - Przyprawa do kurczaka
 - Oliwa z oliwek
 
Przepis:
1. Kurczaka pokroić w kosteczkę , oprószyć przyprawą i podsmażyć na patelni teflonowej.
2. Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie około 8 minut.
3. Pomidora, cebulę i wędlinę pokroić w kostkę. Makaron ugotować al dente.
4. Cebulkę zeszklić na patelni.
5. Przygotować sos czosnkowy -czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do miseczki do której należy dodać przyprawy, jogurt naturalny i majonez. Wymieszać wszystko razem.
6. Naczynie żaroodporne wyłożyć wymieszanymi ze sobą składnikami, polać sosem, przykryć plastrami mozzarelli. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 stopni.
Jedna porcja sałatki dostarcza (1/3 całości):
B-60 g  T-25,6 g  W- 59 g  E- 701 kcal  WW-6
0 komentarze :
Prześlij komentarz