Sałatka z pieca to zapiekanka i sałatka w jednym. Jest to danie, które po wystudzeniu można wykorzystać jako sałatkę, a zaraz po wyjęciu z pieca/piekarnika jako obiad.
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty-200g
- Ser mozzarella- 2 kulki (250g)
- Filet z kurczaka - 300g
- Wędlina drobiowa- 100 g
- Brokuł- 1/2 sztuki
- Pomidor- 1 średni
- Cebula- 1/2 sztuki
- Jogurt naturalny- 185g
- Czosnek- 3 ząbki
- Majonez- 1 łyżka
- Sól
- Pieprz
- Przyprawa do kurczaka
- Oliwa z oliwek
Przepis:
1. Kurczaka pokroić w kosteczkę , oprószyć przyprawą i podsmażyć na patelni teflonowej.
2. Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie około 8 minut.
3. Pomidora, cebulę i wędlinę pokroić w kostkę. Makaron ugotować al dente.
4. Cebulkę zeszklić na patelni.
5. Przygotować sos czosnkowy -czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do miseczki do której należy dodać przyprawy, jogurt naturalny i majonez. Wymieszać wszystko razem.
6. Naczynie żaroodporne wyłożyć wymieszanymi ze sobą składnikami, polać sosem, przykryć plastrami mozzarelli. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 stopni.
Jedna porcja sałatki dostarcza (1/3 całości):
B-60 g T-25,6 g W- 59 g E- 701 kcal WW-6
0 komentarze :
Prześlij komentarz