ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » , » Pełnoziarniste drożdżówki z serem bez cukru (kołaczyki z ksylitolem)

Pełnoziarniste drożdżówki z serem bez cukru (kołaczyki z ksylitolem)

Written By Zapachywkuchni on poniedziałek, 12 października 2015 | 07:30



Pełnoziarniste drożdżówki to zdrowsza alternatywa pieczywa cukierniczego. Wystarczy zamienić cukier na ksylitol/stewię dzięki czemu kołaczyki będą mniej kaloryczne oraz nie będą tak wysoko podnosić poziomu glukozy we krwi jak po spożyciu z dodatkiem cukru (IG ksylitolu wynosi 8, IG cukru- 70). Natomiast wykorzystanie mąki z pełnego ziarna zwiększy ilość błonnika pokarmowego.

Do sporządzenia kołaczyków wykorzystałam drożdże instant dzięki czemu nie musiałam sporządzać rozczynu, do którego należy dodać cukier.

Składniki:
  • Mąka pełnoziarnista- 130g ( 1 szklanka)
  • Mleko- 250ml
  • Margaryna mleczna/masło- 60g
  • Drożdże instant- 1,5 opakowania
  • Ksylitol- 4 łyżki
  • Ser twarogowy chudy- 250 g
  • Jajka- 2 sztuki

Przepis:
1. Margarynę rozpuścić, dodać połowę mleka- wystudzić.
Resztę mleka podgrzać do temperatury pokojowej. W misce wymieszać drożdże z mąką, 1 łyżką ksylitolu, następnie dodać mleko,  1 jajko oraz tłuszcz z mlekiem. Wymieszać i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Ser wymieszać z żółtkiem i trzema łyżkami ksylitolu. 


3. Z ciasta wyrabiać płaskie placki, na które należy nałożyć po około łyżce sera. Boki drożdżówek wysmarować białkiem jaj.

4. Piec w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni


Z przepisu wyjdzie ok. 8 drożdżówek. 


Jedna drożdżówka dostarcza:
B-12 g  T-8,5 g  W-19,3 g  E- 193 kcal  WW-2

SHARE

About Zapachywkuchni

3 komentarze :