Bajgle odkryłam całkiem niedawno będąc w Łodzi. Nigdy wcześniej nie miałam okazji ich spożyć. Po powrocie do domu przygotowałam swoją wersję z mąki orkiszowej.
Najczęściej spożywam je z serem pleśniowym, warzywami i odchudzonym sosem czosnkowym. Niestety ich przygotowanie zajmuje dużo czasu, natomiast ich smak rekompensuje poświęcony czas.
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
- Drożdże-30 g
- Cukier- 2 łyżeczki
- Sól- 1 łyżeczka
- Ciepła woda- 200 ml
- Żółtko jaj- 1 sztuka
- Mak- około 25g
Przepis:
1. Do miski wsypać drożdże, cukier, sól , trochę mąki i wody. Wymieszać razem. Dosypać pozostałą część mąki i dolewać stopniowo wodę. Wyrobić ciasto, które należy odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.
2. Ciasto podzielić na 6 kulek. Następnie zrobić dziurę pośrodku (np. palcem tudzież małym kieliszkiem).
3. Do wrzącej wody wrzucić bajgle, gotować po 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu położyć na papierze do pieczenia by pozbyć się nadmiaru wody.
4. Położyć na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku przez 18 minut w temperaturze 180 stopni.
100g bajgli dostarcza około:
A jaki typ mąki orkiszowej ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej z Gdańskich młynów, mąka mi się już skończyła, więc ciężko mi powiedzieć na chwilę obecną jaki to był typ ;)
UsuńDziekuję :). Używam tę makę, więc wszystko jasne :).
OdpowiedzUsuń