Dziś po raz kolejny pierogi orkiszowe tym razem z farszem serowo-ziemniaczanym czyli tradycyjne ruskie.
Jest to smak mojego dzieciństwa, a zarazem ulubiona potrawa, którą niestety w ostatnim czasie spożywam bardzo rzadko.
Ciasto:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklanki
- Ciepła woda- 0,5-1 szklanki
- Mąka- na podsypanie 50g
- Ser biały- 200g
- Cebula- 1 duża sztuka
- Masło
- Ziemniaki- 300g
- Sól
- Pieprz
Przepis:
Farsz: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażymy, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
100g pierogów dostarcza około:
B-9 g T-2 g W-27,2 g E- 159,6 kcal WW-3
A jaki to typ mąki? Pełnoziarnista orkiszowa czy inna?
OdpowiedzUsuńKuszą :D
Ja używam mąki pełnoziarnistej orkiszowej ;)już poprawiam wpis ;) pozdrawiam
Usuń