Podjęłam decyzję by wydłużyć trochę "koktajlowe czwartki".
Zatem dziś zapraszam na napój z buraka.
Jak wiadomo buraki dostarczają żelazo niehemowe (wchłanianie w 20% przez organizm), który wpływa korzystnie na układ krążenia. Ponadto zawarte w nich barwniki betacyjany (przeciwutleniacze) będą spowalniały procesy starzenia się organizmu jak również przeciwdziałały nowotworom. Wypijanie soku z buraka jest szczególnie ważne dla osób borykających się z anemią, gdyż wspomaga produkcję krwinek czerwonych.
Więcej informacji na temat anemii znajdziecie na zaprzyjaźnionej stronie Droga do siebie.
Składniki:
- Burak- 1 sztuka
- Ananas- 1/4 całego
- Jabłko - 1 sztuka
- Woda- pół szklanki
Przepis:
Wszystkie składniki oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Buraka najpierw rozdrobniłam za pomocą miksera z funkcją rozdrabniania warzyw, a następnie zblendowałam z owocami. Całość rozcieńczyć wodą.
Z przepisu wyjdzie około 4 szklanek.
Jedna szklanka dostarcza około:
B-1 g T-0,25 g W-17 g E- 67,3 kcal WW-1,5
0 komentarze :
Prześlij komentarz