Dziś mam dla Was przepis na szybkie jednogarnkowe danie czyli leczo. Ten przepis jak zwykle cechuje prostota oraz znakomity smak, dlatego zajadamy się nim z przyjemnością.
Pamiętajcie by do wykonania potrawy użyć chudej kiełbasy drobiowej pochodzącej z dobrego źródła. Unikajcie natomiast kiełbas wieprzowych, które zawierają znacznie więcej tłuszczu.
Składniki:
- Chuda kiełbasa drobiowa- 2 sztuki
 - Papryka- 2 sztuki
 - Cukinia- 1 sztuka (ok. 500g)
 - Cebula- 1 sztuka
 - Koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżeczek
 - Jogurt naturalny- 1/2 opakowania (90g)
 - Olej rzepakowy- 5 ml
 
Przepis:
Kiełbasę i warzywa kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy chwilę na patelni, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem, aż do miękkości. Na koniec dodajemy jogurt i koncentrat, wszystko razem mieszamy ciągle dusząc.
Można podawać z pieczywem razowym.
Jedna porcja leczo dostarcza około:
Mniam jakie wspaniałe danie. Wpraszam się na obiad :-)
OdpowiedzUsuń