W związku z tym, że eliminuje cukier ze swojego życia/sposobu żywienia, to muszę kombinować w trakcie wykonywania tortów i innych "słodkości".
Podczas obchodzonych przeze mnie uroczystości staram się serwować takie łakocie, które sama będę mogła zjeść bez większych wyrzutów sumienia. W ostatnim czasie udało mi się wykonać tort bez dodatku cukru co nie oznacza, że nie użyłam do jego sporządzenia żadnych dodatków słodzących. Do tradycyjnego biszkoptu z obawami użyłam ksylitol. Natomiast na całe szczęście ciasto wyszło mi lepsze niż te wykonane tradycyjnie (nigdy nie byłam specjalistką w pieczeniu biszkoptów). Do udekorowania tortu użyłam paru kostek czekolady słodzonej stewią oraz truskawki, których jeszcze jest pod dostatkiem.
Podczas pieczenia użyłam małej tortownicy o średnicy 18 cm.
Składniki:
Biszkopt:
- Jajka- 2 sztuki
- Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
- Ksylitol- 2 łyżki
- Proszek do pieczenia- łyżeczka
Krem:
- Mascarpone- 250g
- Galaretka bez cukru- pół opakowania
- Czekolada słodzona stewią/ksylitolem lub czekolada gorzka 80%- 4 kostki ok. 16g
- Truskawki- ok. 500g
Przepis:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, następnie dodać ksylitol- ubijać, dodać żółtka- ubijać. Do masy jajecznej stopniowo i delikatnie przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowy biszkopt przeciąć na pół.
Krem:
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić by lekko stężała. Po tym czasie zmiksować ją z mascarpone.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ! :)
UsuńRównież staram się eliminować cukier, przez co nie zawsze mogę pozwolić sobie na kawałek pysznego ciacha :P
OdpowiedzUsuńCzęsto używam w swoich wypiekach ksylitolu i jestem pewna, że ten torcik smakuje pysznie :)
Zakochana Babeczko to mamy coś wspólnego :D Ksylitol do wszystkich wypieków !
Usuń